fredag 19. april 2013

Usunn sunnhet


Bruker du flere timer i døgnet på å planlegge måltider og sammenligne næringsinnhold på matvarer? Loggfører du matinntaket daglig, og føler deg mindre verdt om du skulle gå utenfor dagens planlagte næringsinntak? Er du på evig søken etter det "sunneste" alternativet? Kan sunnhet bli usunt? 

- Ja. Velkommen til en ortorektikers verden. 

Wikipedia om Ortoreksi: 
Ortoreksi, eller ortorexia nervosa, populært kalt den fjerde spiseforstyrrelse, er et begrep skapt av den amrikanske legen Steven Bratman for å betegne er spiseforstyrrelse preget av et overdrevet fokus på å spise sunn mat. I sjeldne tilfeller kan dette fokuset utvikle seg til en fiksering så ekstrem at den kan føre til alvorlig underernæring, toksistitet eller død. 

Jeg har ikke tenkt til å skrive et langt innlegg om hvordan den nye fitnesstrenden kan ha ført til blomstring av den "nye spiseforstyrrelsen", men jeg har tenkt til å gi mennesker som føler seg truffet noe nytt å tenke på.

Hva om man byttet det ekstreme fokuset på "sunnhet" med FOKUS PÅ PRESTASJON? 
- Spis for å prestere optimalt på trening. 
- Spis for optimal restitusjon. 
- Spis for å ha en velfungerende kropp, god helse og et stabilt psyke! 
- Spis fordi kroppen din trenger energien, og fordi det smaker godt.
- Spis fordi du har lyst på det, spis fordi det gir deg glede.  

2 kommentarer:

  1. Veldig bra skrevet!

    Det er viktig at man åpner øynene før det er for sent. Mange lever i sin egen boble og blir så opphengt i kostholdet sitt at de til slutt ender opp med spiseforstyrrelser.

    Det er bra at vi det fins sunne forbilder som deg :)

    SvarSlett